Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΙΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Πραγματική εισβολή έκαναν το Σάββατο τα ξημερώματα οι δυνάμεις των ΜΑΤ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν τα μηχανήματα για την εγκατάσταση του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη περιοχή.
Τρία βαριά μηχανήματα παράνομα και αντιδημοκρατικά προσπαθούν να εργασθούν σε χώρο που έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός και για τον οποίο ακόμα και η άδεια για δημιουργία ΧΥΤΑ προβλέπει υποχρεωτική αρχαιολογική ερευνά πριν την έναρξη.
Επιπλέον , αυτό είναι απόλυτη παρανομία, δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις και τα ΜΑΤ και οι εργολάβοι έχουν καταλάβει ιδιωτικές περιουσίες.
Τονίζουμε ότι στην Κερατέα υπάρχουν αποφάσεις της αρχαιολογικής Υπηρεσίας που απαγορεύουν την έναρξη έργων δεδομένου ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Καλούμε τη κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να σταματήσει έστω και αυτή τη στιγμή τη παράνομη και αυθαίρετη καταστροφή που πάει να διαπράξει. Είναι έγκλημα αυτή η χωροθέτηση. Είναι έγκλημα για το περιβάλλον. Είναι έγκλημα για τον πολιτισμό. Είναι παράνομη η χωροθέτηση.
Να σταματήσουν τώρα την κατασκευή πριν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε μια πραγματικά βίαιη εξέγερση των κατοίκων με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων , αποτελούμενη από το Θ. Παπαπαύλου, Αν. μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, το Γ. Μερτίρη ,δημοτικό Σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου, το Γ. Παπαστεφάνου και το Χ. Μουρκάκο, επισκέφτηκε το Σάββατο το απόγεμα την Κερατέα, ενημερώθηκε από τους ίδιους τους , αγαναχτισμένους, κατοίκους και έγινε μάρτυρας των αναίτιων βίαιων γεγονότων που εξελίχτηκαν από τα ΜΑΤ εις βάρος των ειρηνικά διαδηλούντων κατοίκων..
Η λύση στο πραγματικά ζοφερό πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική μπορεί να βρεθεί μόνο με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
Αντί η κυβέρνηση να ξεκινά με παράνομες χωροθετήσεις νέων χωματερών πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω από το πρόβλημα και να ξεκινήσει επιτέλους σοβαρά και μαζικά προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην πηγή .
Οι όποιες χωροθετήσεις απαιτούν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειλικρινή και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και όχι με τα ΜΑΤ και τη βία.
Οι νέες χωροθετήσεις οφείλουν να αφορούν αποκλειστικά και μόνο δημιουργία ΧΥΤΥ οι οποίοι βεβαίως μπορούν να προκύψουν μόνο μετά την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης που θα προωθούν το τρίπτυχο μείωση, επαναχρησιμοποίηση, διαχωρισμός και ανακύκλωση στην πηγή. Τέτοια προγράμματα στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία της Ελλάδας μπορούν να προσφέρουν χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας , ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά φιλικά στο περιβάλλον και μπορούν εύκολα να έχουν την κοινωνική συναίνεση.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική πρέπει να λυθεί μέσα στα όρια της κάθε αντιπεριφέρειας. Δεν είναι δυνατόν κάποιες περιοχές να αντιμετωπίζονται ως η χωματερή της Αττικής συνολικά. Υπάρχουν οι απαραίτητοι και ικανοί χώροι σε κάθε αντιπεριφέρεια για να δημιουργηθούν μικροί ΧΥΤΥ και αντίστοιχα εργοστάσια διαχωρισμού και ανακύκλωσης. Μια τέτοια υλοποίηση μειώνει ακόμη περισσότερο την κοινωνική αντίδραση, αυξάνει τις πράσινες θέσεις εργασίας και μειώνει εξαιρετικά πολύ τις αναγκαίες μεταφορές από την πηγή προς το χώρο τελικής επεξεργασίας και διάθεσης.
Π.Κ Ραφήνας Πικερμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου