Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Επικίνδυνες εξελίξεις δρομολογεί η πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» με στόχο την άντληση εσόδων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
  • Για το Ελληνικό ανακοινώθηκε ήδη η επιστράτευση του fasttrack. Το σύνολο του πρώην αεροδρομίου προορίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για χρήσεις «εμπορικές, επαγγελματικές, τουρισμού, αναψυχής, οικιστικές». Αναιρούνται πλήρως οι υποσχέσεις για Μητροπολιτικό Πάρκο σε μέρος έστω της έκτασης, αλλά και οι «υποσχέσεις» ότι η οικοπεδοποίηση μέρους του πρώην αεροδρομίου θα οδηγούσε σε δημιουργία ελεύθερων χώρων αλλού.
  • 13 ακόμη «σημαντικά ακίνητα» σε όλη την Ελλάδα, προωθούνται για κατά προτεραιότητα εκχώρηση σε οικονομικές δραστηριότητες. Αρκετά από αυτά, όπως τα 8.000 στρέμματα των παροπλισμένων εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής στο Δέλτα του Νέστου ή τα 18.000 στρέμματα στη λίμνη Βεγορίτιδα, βρίσκονται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.
  • Ακολουθεί το σύνολο της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, για το οποίο θα υπάρξει πλήρης καταγραφή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν εδώ τα ενεργά και ανενεργά στρατόπεδα, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τη μόνη δυνατότητα να καλυφθεί έστω σε βάθος χρόνου το δραματικό έλλειμμα ελεύθερων χώρων των ελληνικών πόλεων.
Σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος, τόνισε:
«Ακόμη και για ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές ή για ζωτικούς ελεύθερους χώρους στις πόλεις, η κυβέρνηση ταυτίζει την αξιοποίηση με το τσιμέντο και την εκποίηση. Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι το μοντέλο αυτό δεν πλήττει μόνο το περιβάλλον, αλλά τελικά και την ίδια την οικονομία, όπως δείχνει η περίπτωση της Ισπανίας αλλά και η εμπειρία των ολυμπιακών έργων στη χώρα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δημόσια περιουσία αποτελεί πολύτιμο απόθεμα για το μέλλον και όχι απλό αναξιοποίητο οικόπεδο. Είναι πια ώρα, μαζί με τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να χαράξουμε «κόκκινες γραμμές»: Η μη αντιστρέψιμη  επιδείνωση της κρίσης στο περιβάλλον, δε μπορεί να προτείνεται ως συνταγή για μια πρόσκαιρη και αμφίβολη ανακούφιση του κρατικού προϋπολογισμού».
Η σχετική ανακοίνωση του Υ.Π.Ε.Κ.Α έχει αναρτηθεί στο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni=722&language=el-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου