Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!



Και ψηφίσαμε οτι συμφωνούμε με το κείμενο και αποφασίσαμε να το τροποποιήσουμε έτσι ώστε, όπου λέει Σύνταγμα να βάλουμε την πόλη μας δηλαδή Άρτα, και να εκτυπώσουμε και να το μοιράσουμε. Επόμενη συνέλευση ίδια ώρα και τοποθεσία με ομιλητές.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ!!!

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ!!!

Όταν έφτασα στο μετρό του Συντάγματος, αυτό που πρωτοήρθε στο μυαλό μου ήταν ότι έμοιαζε σαν Δευτέρα που ο κόσμος πάει στη δουλειά του...
Στην Πλατεία ο κόσμος που ήταν μαζεμένος έμοιζε χιλιάδες και μάλλον ήταν αν και δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια γιατί άλλοι έφευγαν και άλλοι έρχονταν συνεχώς.

Τα πανώ με τα συνθήματα ήταν εκεί και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο αυθόρμητο κάλεσμα.



Μπορούσες να διαμαρτυρηθείς όπως ήθελες. Είτε φωνάζοντας συνθήματα. είτε χτυπώντας παλαμάκια, είτς γράφοντας την οργή σου σε ένα τεράστιο χαρτί, είτε υπογράφοντας στους 300 Έλληνες για το δημοψήφισμα που ζητάμε!



Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΗ!!!
(οι αντιδράσεις των κομματόπληκτων θα έχουν πλάκα!)

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Παρατηρήσεις για την ανάπτυξη του ναζισμού στα σχολεία




Γράφει ο Χ-καθηγητής 
 Το φαινόμενο της ανόδου του ναζισμού σίγουρα δεν θα αντιμετωπιστεί με υστερίες. Δεν θέλω να προσθέσω ένα ακόμη τέτοιο κείμενο στη λίστα των όψιμα ανησυχούντων. Για καιρό μέσα στην Αριστερά κυριαρχούσαν λανθασμένες και επιπόλαιες απόψεις για το ζήτημα. Δεν έχει νόημα να τις αναφέρουμε εδώ, εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάθε μια με τον τρόπο της συνέτεινε στην υποβάθμιση του κινδύνου και στην αναβολή της συστηματικής αντιφασιστικής πάλης.
      Σήμερα που φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν -λέω φαίνεται καθώς η ανικανότητα της Αριστεράς δεν σταματά να με εκπλήσσει- καταθέτω αυτό το κείμενο στο διάλογο που ανοίγει.
      Σημειώνω από την αρχή ότι τα όσα θα αναφέρω παρακάτω αποτελούν παραμέτρους μόνο του όλου ζητήματος. Δεν διεκδικώ ούτε το μονοπώλιο στην άποψη ούτε την άποψη επί παντός επιστητού.
      Το επάγγελμά μου, δίνει σε όσους έχουν ανοιχτά μάτια και αυτιά το σπάνιο προνόμιο να είναι σε συνεχή επαφή με τον παλμό της νεολαίας, με τις ανησυχίες της και τις δυναμικές της. Αυτή η νεολαία σήμερα αποτελεί γονιμότατο έδαφος στο οποίο ήδη καλλιεργείται ο ναζισμός.
      Για μεγάλο διάστημα, η εικόνα του μαθητή που προσέγγιζει τις ναζιστικές συμμορίες ήταν μονότονα στερεότυπη. Περιθωριοποιημένα στοιχεία χωρίς επαφή ή διάθεση επαφής με τα υπόλοιπα παιδιά, χαμηλών προσδοκιών και με τάση προς το χουλιγκανισμό. Όσο δυσάρεστη και να ήταν η εικόνα αυτή, ήταν μια κατάσταση από τη φύση της αδύνατο να εξαπλωθεί, να γίνει σημείο αναφοράς.
      Εδώ και λίγα χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Τα παιδιά που προσεγγίζουν το ναζισμό είναι τελείως διαφορετικά. Παιδιά με ανησυχίες, με συγκροτημένη απέχθεια για το υπάρχον σύστημα, πραγματικοί ριζοσπάστες. Είναι αυτό ανησυχητικό; Γιατί να μην θεωρηθεί απλά ένα εφηβικό καπρίτσιο;
      Παρακάτω παρουσιάζω έντεκα χαρακτηριστικά του προβλήματος, που δείχνουν ελπίζω τις ποιοτικές αλλαγές σ’αυτό που αντιμετωπίζουμε.
    1. Τα παιδιά αυτά οργανώνονται σε παρέες. Μαθητές που κατά τα άλλα δεν έχουν καμιά σχέση, βρίσκονται στην ίδια παρέα και το παιδί που θα εκφραστεί ανοιχτά  ρατσιστικά/εθνικιστικά κερδίζει αυτόματα την αποδοχή της παρέας ολόκληρης.
    2. Η παρέα αυτή συγκροτείται ιδεολογικά. Πίσω από κάθε φράση των παιδιών αυτών βρίσκονται τα όσα διαβάζουν στις ακροδεξιές ιστοσελίδες. Με μια έννοια, οι σελίδες αυτές αποτελούν το «όργανό» τους.
    3. Υπάρχει αλληλεγγύη και ζήλος στη διάδοση των ιδεών αυτών. Οι «διαβαστεροί» μαθητές αναλαμβάνουν την εκλαΐκευση σε όσους δεν έχουν συνηθίσει να διαβάζουν, αν και οι τελευταίοι δείχνουν μια αυξημένη προθυμία να διαβάσουν εάν πρόκειται για ναζιστικά πονήματα.
    4. Η ναζιστική αφήγηση είναι στα μάτια τους πολύτιμο όπλο. Ένα όπλο που το σύστημα τους το κρύβει. Οι πιο έξυπνοι απ’αυτούς αναλαμβάνουν να αποκαλύψουν στους υπόλοιπους το ότι η κοινωνία και το σχολείο τους λέει ψέματα (δίκιο έχουν!) και να τους μυήσουν στην «αλήθεια». Σε συγκεκριμένα μαθήματα οργανώνουν επιθέσεις-παγίδες. Σύμφωνα με τον γνωστό τρόπο που η ακροδεξιά αντιμετωπίζει την Ιστορία βομβαρδίζουν με ερωτήσεις και δήθεν στοιχεία και στο διάλειμμα εξηγούν τα αποτελέσματα της επίθεσης: «Είδες που δεν ήξερε τι να απαντήσει?, «μας λένε ψέματα σου λέω!», «αυτή η Ιστορία είναι του συστήματος που θέλει να μας αφελληνίσει!»
    5. Υπάρχει επίμονη στοχοποίηση των αριστερών καθηγητών σαν τα κατ’εξοχήν όργανα του κατεστημένου. Σπάνια η παρέα επιτίθεται στο συντηρητικό διευθυντή, αλλά πολύ συχνά στοχοποιεί τον αριστερό καθηγητή, αντιγράφοντας την ιδέα του «Μαρξιστικού Κράτους», της αντίληψης ότι «οι αριστεροί κάνουν ό,τι θέλουν στη χώρα μας». Εδώ που τα λέμε βέβαια, οι αριστεροί συνάδελφοι δεν είναι στην πλειοψηφία τους κανένας δύσκολος στόχος. Όταν η αριστεροσύνη τους εξαντλείται στην αγιοποίηση του Ρίτσου ενώ ξεσκίζονται στα ιδιαίτερα, φέρονται αυταρχικά και συνεργάζονται με τους προϊσταμένους για τη λήξη της κατάληψης, φυσικά δεν είναι δύσκολο να τους καταλογίσεις τουλάχιστον υποκρισία.
    6. Η δράση της παρέας συχνά δεν περιορίζεται στην ιδεολογική κατήχηση. Η παρέα φροντίζει για την κοινωνική απομόνωση πολιτικών αντιπάλων και αλλοδαπών μαθητών, πράγμα που είναι αβάσταχτο ειδικά στις ηλικίες αυτές και στη σχολική καθημερινότητα. Η φυσική βία των θερμόαιμων απέναντι σε αλλοδαπούς επικροτείται πονηρά -για να μην συγκρουστεί με τη διάθεση των πιο μετριοπαθών- σαν άμυνα απέναντι στην προκλητικότητα των «ξένων». «δεν φτάνει που ήρθε ακάλεστος στη χώρα και θα μας πάρει αύριο τη δουλειά, το παίζει και μάγκας».
    7. Με την ίδια συνέπεια που επιδίδονται στην -τυπικά ακροδεξιά- δράση που ανέφερα παραπάνω, συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε κινηματική διαδικασία. Από τις εκδηλώσεις της 6ηςΔεκέμβρη τα τελευταία δύο χρόνια μέχρι τα μεγάλα συλλαλητήρια και σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοστατούν στις καταλήψεις σχολείων. Για τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είναι κάτι που προκύπτει αυθόρμητα από το ριζοσπαστισμό τους, όμως για τους πιο μυημένους είναι μια συνειδητή προσπάθεια να οικειοποιηθούν αγώνες ανοργάνωτους και να τους διαστρεβλώσουν.
    8. Αναγνωρίζουν σαν πολιτικό κέντρο αναφοράς τη ΧΑ. Δεν είναι (ακόμη) στρατολογημένοι, όμως τη βλέπουν σαν φυσική ηγεσία τους, σαν πρωτοπορία. Αυτό φαίνεται και στην αυθόρμητη στήριξη στις προεκλογικές καμπάνιες της ΧΑ. Ακόμη και οι μετριοπαθείς της παρέας γράφουν συνθήματα ή κολλούν τα αυτοκόλλητα που τους προμηθεύουν οι πιο μπασμένοι.
    9. Το πάθος με το οποίο οι παρέες αυτές λειτουργούν δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη ρουτινιάρικη διεκπεραίωση της κομματικής προπαγάνδας, που διακρίνει τους αριστερούς νεολαίους. Από την κατηγορία αυτή δεν εξαιρείται καμία φυλή της Αριστεράς. Καμία εκδοχή της Αριστεράς δεν γοητεύει και δεν κινητοποιεί τα παιδιά αυτά με τον τρόπο που το κάνει ο ναζισμός.
    10. Στο τελευταίο προστίθεται η ανατριχιαστική αμεσότητα των δράσεών τους. Ο ξυλοδαρμός ενός αλλοδαπού σαν απάντηση στη φήμη εγκληματικής συμπεριφοράς ενός συμπατριώτη του είναι μια άμεση επίθεση σ’αυτόν που αναγνωρίζουν σαν εχθρό, ενώ η συμμετοχή σε μια πανεργατική απεργία τους φαντάζει σαν κάλεσμα σε κηδεία.
    11. Η δράση τους έχει ένα χαρακτηριστικό που στη σημερινή νεολαία είναι πλεονέκτημα. Δεν απαιτούν ανοιχτά την κομματική ένταξη. Σε αντίθεση με τους αριστερούς συμμαθητές τους που είναι όλο «έλα στο μπλοκ μας», «πάρε εφημερίδα» και «μπες στην οργάνωση», οι παρέες αυτές εμφανίζονται πιο ανεκτικές: «Αν κάνεις και λες ό,τι κι εμείς είσαι δικός μας χωρίς άλλους όρους και ανεξάρτητα από τι κόμμα λες ότι υποστηρίζεις».
      Στα παραπάνω θα μπορούσε να προστεθεί η συστηματική δουλειά των φασιστών στους συνδέσμους οπαδών και στους γυμναστικούς συλλόγους (ειδικά των αθλημάτων πάλης/δύναμης) καθώς και η επίδραση στη συνείδηση των παιδιών της ελπίδας επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω Στρατού/Αστυνομίας (πολλοί έφηβοι υιοθετούν την ακροδεξιά ιδεολογία σαν εκλογίκευση της μελλοντικής τους επιλογής). Όλα αυτά, στον καμβά μιας καταθλιπτικής κοινωνικής πραγματικότητας (στα μισά πλέον σπίτια υπάρχει και ένας άνεργος), που αδυνατίζει οποιαδήποτε ελπίδα ατομικής ή συλλογικής διεξόδου.
      Τα όσα καταθέτω εδώ, όσο και να το ήθελα, δεν αποτελούν την αυθαίρετη γενίκευση μια μεμονωμένης εμπειρίας. Στα τελευταία τρία χρόνια έχω υπηρετήσει σε δέκα σχολεία με ποικίλα ταξικά χαρακτηριστικά και νομίζω ότι το δείγμα είναι ικανό. Προφανώς, μπορεί κανείς να ξεπετάξει εύκολα τις παρατηρήσεις μου, κατηγορώντας με ότι τις χρωματίζω έτσι ώστε να υπηρετούν υποκειμενικούς πολιτικούς στόχους. Μακάρι να είναι έτσι!
      Τίποτα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη, το στοίχημα είναι ακόμη ανοιχτό. Για λίγο ακόμη. Είναι ζήτημα χρόνου και εύθραυστων ισορροπιών το να πάρει όλη αυτή η ζύμωση τα χαρακτηριστικά κοινωνικού ρεύματος. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η Αριστερά που έχουμε δεν μπορεί να ανακόψει το ρεύμα αυτό γιατί απλά δεν εμπνέει. Ούτε η διακήρυξη της απόλυτης αλήθειας, το κάλεσμα προς τη νεολαία να ζήσει μια παράλληλη εμπειρία στις γραμμές του ΚΚΕ, ούτε η ηθική κατάντια και οι ίντριγκες που χαρακτηρίζουν το Σύριζα και δικαιώνουν κάθε φοβία των νεολαίων απέναντι στην πολιτική, ούτε η εμμονές των άπειρων ακροαριστερών σεκτών που στα μάτια των εφήβων μοιάζουν υπερβολικά με τις αντίστοιχες θρησκευτικές σέκτες. Χρειαζόμαστε μια νέα Αριστερά που, για αρχή, θα πιστεύει η ίδια στη δυνατότητα μετασχηματισμού της κοινωνίας. Μια Αριστερά που η Αλληλεγγύη και το πάθος της Απελευθέρωσης θα την ηλεκτρίζει και θα αντανακλάται αυτό στα πρόσωπα και τη στάση των ανθρώπων της.
      Οι επιθανάτιοι σπασμοί του συστήματος τους, η σαπίλα και η παρακμή τους είναι αναπόφευκτο να απαντηθούν από ένα μαζικό κίνημα. Ποιο θα είναι το χρώμα του; Μαύρο ή Κόκκινο;

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Απολογισμός 7ου Αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ Αθήνας

Όαση ειρήνης, αγάπης και αισιοδοξίας το φετινό αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μάη στο Πάρκο Ηρώων (πρώην Ενόπλων Δυνάμεων) στον Ταύρο, σε αντιδιαστολή προς το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και βίας των ημερών που ακολούθησαν. Μια προσωρινά αυτόνομη ζώνη, μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη, μια βαλβίδα κοινωνικής αποσυμπίεσης κόντρα στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πνευματική κρίση, κόντρα στο φόβο, τις απαγορεύσεις και τις εξαρτήσεις.
 
Σε πείσμα σχεδόν όλων των ΜΜΕ που αποσιώπησαν το μεγαλύτερο ελεύθερο- αυτοδιαχειριζόμενο φεστιβάλ της πόλης, περισσότεροι από 150 μουσικοί και Djs σε 4 μουσικές σκηνές για όλα τα γούστα, περισσότερες από 30.000 χιλιάδες χαμογελαστές ψυχές που έδωσαν το παρόν διεκδικώντας, χορεύοντας και τραγουδώντας το αυτονόητο. Να αλλάξουν, στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης, οι παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές περί “ναρκωτικών” ουσιών που φυλακίζουν τους χρήστες και πλουτίζουν τη ναρκομαφία.
 
Εντύπωση μας έκανε για μια ακόμη χρονιά το μένος, η παραπληροφόρηση και η παραπολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που επιδόθηκαν σε όργιο συκοφάντησης και τρομοκράτησης (σκίσιμο και σκέπασμα αφισών, τηλέφωνα αγανακτισμένων πολιτών σε τοπικούς παράγοντες και αστυνομία, μοίρασμα συκοφαντικών φυλλαδίων έξω από σχολεία, κ.α.) για να απαγορεύσουν την υλοποίηση των Αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
 
Απελπισμένες και ανενημέρωτες κραυγές που θυμίζουν άλλες εποχές και εξυπηρετούν σκοτεινά και εγκληματικά συμφέροντα, στηρίζοντας τις ίδιες απαγορευτικές πολιτικές που εισήγαγαν και επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές ιδεολογικοί εχθροί τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό διαπιστώσαμε με φρίκη την πανομοιότυπη διατύπωση και επιχειρηματολογία των ανακοινώσεων του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής Μαγνησίας με στόχο να εμποδίσουν την υλοποίηση του φεστιβάλ του Βόλου. Βέβαια όχι μόνο δεν εμπόδισαν την υλοποίηση των φεστιβάλ, αλλά άθελά τους συνέβαλλαν στην διαφήμισή τους, αφού οι ανακοινώσεις τους αναπαράγονται από τα ΜΜΕ, ενώ οι δικές μας όχι.
 
Εν αναμονή των νομοθετικών εξελίξεων που προανήγγειλε και η Μένη Μαλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, στην συζήτηση του Αντιαπαγορευτικού της Αθήνας, μένουμε στις δηλώσεις της ίδιας ότι σύντομα θα υπάρξει πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης και της κατοχής μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση, που θα αντιμετωπίζεται πλέον με διοικητικές κυρώσεις (συστάσεις για θεραπεία, κλπ) και όχι με ποινικές.
 
Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ της Αθήνας (αλλά και του Βόλου και της Θεσσαλονίκης), όλα τα μουσικά σχήματα, τους Djs, τους ομιλητές, τις θεατρικές ομάδες, τις ομάδες κρουστών, όσους έτρεξαν, όλους τους ganja warriors που συμμετείχαν, με την ευχή ότι ο κόσμος που συμμετέχει στα ελεύθερα- αυτοδιαχειριζόμενα φεστιβάλ σαν επισκέπτης θα γίνει πιο συνειδητός σε ότι αφορά τη συλλογή των σκουπιδιών του και το σεβασμό στον χώρο που φιλοξενεί το φεστιβάλ συμβάλλοντας στη καθαριότητά του.
 
Ευχαριστούμε τέλος όλα τα όμορφα παιδιά που βοήθησαν και τα δύο πρωινά στο να παραδώσουμε τον χώρο καθαρό και σε καλή κατάσταση, καθώς και τον Δήμαρχο Μοσχάτου- Ταύρου που δεν ενέδωσε στις πιέσεις και τη συκοφάντηση, αλλά στήριξε με σθένος την ελευθερία έκφρασης του φεστιβάλ.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εκπληκτική απάντηση Έλληνα σε Γερμανό που έστειλε ειρωνική επιστολή για τα χρέη μας!

Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern – Αξίζει να διαβάσετε την εκπληκτική απάντηση στην επιστολή του Γερμανού συντάκτη!

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες… με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern, για να λάβει την εκπληκτική απάντηση
του Έλληνα.

Ο υπέρτιτλος του άρθρου Walτer Wuellenweber αναφέρει:

«Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».

Αγαπητοί ΕΛΛΗΝΕΣ, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.

Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι’ εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας.

Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν’ απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.

Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν’ αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι έχετε δίκιο.

Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.

Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:

Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ’ έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 λιγότερα από σένα.

Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι’ έναντι αυτών των 200 δις που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.

Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί μας γι’ αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν’ αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.

Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα. Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:

α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.

γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.

δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ’ Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.

ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).

στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.

Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !

Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν’ αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θά έχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ’ αντέξω. Και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση. Αλλά εσείς βρε Walτer, τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε;

Πες μου σε παρακαλώ, έχω απορία: Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι απ’ όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ’ επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών!

Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν’ αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, δεν μπορούν και δεν πρέπει! Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν’ αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ’ αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε!

Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» . αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου!

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/05/blog-post_3221.html#ixzz1MeKcNLJ4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εισήγηση, στο δημοτικό συμβούλιο, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, για την Αθήνα και το ιστορικό και εμπορικό κέντρο

Η παρούσα οικονομική κρίση έχει φέρει πια στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής ζωής. Παθογένειες που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Αθήνα, καθώς αυτή αποτελεί το κέντρο της οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Η Αθήνα σήμερα είναι μια πόλη που δεν μας τιμά, δεν μας ταιριάζει, μας φοβίζει και τη φοβόμαστε. Η Αθήνα που οραματίζομαι είναι μια πόλη ελεύθερη από φόβο, μια πόλη δημιουργική, ζωντανή, φιλόξενη, χαρούμενη. Μια πρωτεύουσα και ταυτόχρονα πόλη, περήφανη για την ιστορία της, τους ανθρώπους της, την πολυχρωμία της και το δυναμισμό της. Αυτή την Αθήνα θέλω, αυτή την Αθήνα θέλουν και οι δεκάδες χιλιάδες δημότες μας που μου έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσω ευθέως τα προβλήματα και να δώσω λύσεις.

Μια ειδική παράμετρος της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η πόλη μας είναι η διάχυτη ανομία που έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρους τομείς της καθημερινότητας : Ανομία που εν πρώτοις εκδηλώνεται με τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο λειτουργεί σε δίκτυα, στα οποία συμμετέχουν ημεδαποί και αλλοδαποί αδιακρίτως. Δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δίκτυα παράνομης πορνείας, ακόμη και η άσκηση επαιτείας σε δημόσιους χώρους οργανώνεται μέσα από εγκληματικά κυκλώματα. Εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών, παράνομη πορνεία, συχνά διεξάγονται εν μέση οδώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι η πόλη έχει εξ ολοκλήρου παραδοθεί στο οργανωμένο έγκλημα. Ακόμη και επαίτες και άστεγοι φέρονται να καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα. Συγχρόνως, τα περιστατικά ληστειών και διαρρήξεων αφθονούν, με συνέπεια οι πολίτες σε ολόκληρες συνοικίες της Αθήνας να ζουν κάτω από ένα διαρκές καθεστώς φόβου, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες.    

Πλάι όμως στο οργανωμένο έγκλημα, η πόλη μας ζει και καταστάσεις  πολιτικής βίας. Ακραίες οργανωμένες πολιτικές ομάδες επιδιώκουν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρες γειτονιές της πόλης. Στον Άγιο Παντελεήμονα κυριαρχεί ένα ιδιότυπο “άβατο” έναντι των δυνάμεων ασφαλείας. Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε εκδηλώσεις ακραίας βίας στη ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν ότι η εν γένει κατάσταση βίας και ανομίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη στάση της αστυνομίας. Από τη μια πλευρά η απουσία της αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Αυτό υποδηλώνει η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου οικογενειάρχη σε κεντρική διασταύρωση της πόλης, καθώς και η δολοφονία του μετανάστη από το Μπανγκλαντές λίγες ώρες αργότερα. Από την άλλη πλευρά η σπασμωδική απάντηση της αστυνομίας, που συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή του υπερβολικού ζήλου, ανακυκλώνει τη βία. Αυτό το είδαμε με το αδικαιολόγητο ξυλοκόπημα πολιτών από αστυνομικούς στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης. Η υπεραντίδραση της αστυνομίας εκτρέφει και ένα ιδιόμορφο καθεστώς αστυνομικής βεντέτας με ακροαριστερές ομάδες, φαινόμενο το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στη γειτονιά των Εξαρχείων, όπου το Σάββατο τρεις συμπολίτες μας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία αδρανεί ή απουσιάζει σκανδαλωδώς όταν εκδηλώνονται εγκληματικές επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων σε βάρος μεταναστών.

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ακραία εγκληματικότητα, οργανωμένη και μη, καθιστούν ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσει η πόλη. Επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, κλείνουν καθημερινά,  ενώ όσοι κάτοικοι έχουν τα οικονομικά μέσα μετακομίζουν στα προάστια. Αυτό ισχύει κυρίως για τα οικονομικά εύρωστα και σχετικά νεαρά ζευγάρια. Είναι βέβαιο ότι η παρούσα απογραφή θα δείξει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, καθώς και την ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της πόλης.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οξύνονται λόγω του παραεμπορίου, αλλά και των καθημερινών πορειών και διαδηλώσεων.

Η εγκληματικότητα και η πολιτική βία διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό κλίμα που επιτείνεται από την εν γένει εικόνα μιας πόλης, στην οποία δεν γίνεται σεβαστός κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης. Είτε αυτό αφορά την παράνομη στάθμευση ή τους κανόνες κοινής ησυχίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε τους βανδαλισμούς και την ρύπανση προσόψεων οικοδομών με κάθε είδους συνθήματα και ζωγραφιές, η πόλη φαίνεται να έχει παραδοθεί στην ανομία.

Υπάρχουν δύο μεγάλες περιοχές που υποφέρουν από την κατάσταση που επικρατεί.

1.            Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, στο οποίο πλήττεται κυρίως η επιχειρηματικότητα, αλλά και η κατοικία.

2.            Γειτονιές της Αθήνας όπου κυριαρχεί η κατοικία, σε συνδασμό με επιχειρήσεις και μαγαζιά που επίσης πλήττονται από τη γενικευμένη υποβάθμιση. Πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από την Ομόνοια – Πατησίων – Δροσοπούλου – Φωκ. Νέγρη – Πλ. Αμερικής – Πλ. Αττικής – Στ. Λαρίσης- Μεταξουργείο – Ευριπίδου – Σταδίου.
Όλα τα μέτρα που ακολουθούν είναι άμεσα μέτρα. Κάποια από αυτά θα υλοποιηθούν από τη  κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ άλλα από μόνο από τον Δήμο, χωρίς να αποκλείεται η κατά περίπτωση συνεργασία με την κυβέρνηση.

A) 'Άμεσα μέτρα, που αφορούν κυρίως την κυβέρνηση, στα οποία μπορεί κατά περίπτωση να συμπράξει ο Δήμος της Αθήνας

Προηγούνται τα αντιεγκληματικά μέτρα σε συνδυασμό με τα μέτρα αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα και καθόδου στην Αθήνα. Οι αστυνομικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με μια δέσμη αντικινήτρων μπορούν να διαμορφώσουν ένα σύνολο μέτρων που θα αποδώσει σύντομα ορατά αποτελέσματα.

Στρατηγικοί στόχοι : δραστική ανάσχεση της επέκτασης της “περιοχής ανασφάλειας”, όχι άλλη εισροή παρανόμων μεταναστών στην πόλη, στήριξη των ασφαλών περιοχών, μείωση της εγκληματικότητας με τμηματικές παρεμβάσεις σε ανασφαλείς περιοχές – πρώτα οι περιοχές κατοικίας, έπεται το κυρίως κέντρο. 

Ι) Αστυνομικές παρεμβάσεις

Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση. Εάν αληθεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι κράτησης για όσους συλλαμβάνονται, οι χώροι αυτοί πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα. Πρέπει επίσης να υπάρξει συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με τις κοινότητες των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη νόμιμα. Οι κοινότητες αυτές έχουν κάθε συμφέρον να συνεργαστούν με την Πολιτεία.

Ο Δήμος της Αθήνας προτίθεται να βοηθήσει στα εξής :

        Μολονότι δεν έχει αρμοδιότητα δίωξης του εγκήματος, η δημοτική αστυνομία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μικτά κλιμάκια με την ΕΛΑΣ. Τα κλιμάκια αυτά θα περιπολούν, κυρίως κατά τις βραδινές και νυκτερινές ώρες, σε γειτονιές της πόλης της οποίες θα υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ.

        Καθιερώνεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες βδομάδες ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους, προκειμένου να τους βοηθά να έλθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας.

α) Αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα αλλοδαπών πληθυσμών

Είναι γεγονός ότι σε ένα μεγάλο τμήμα της εγκληματικότητας, μικρής και μεγάλης, οργανωμένης και μη, συμμετέχουν αλλοδαποί μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα και ζουν στην Αθήνα. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς είναι και θύματα εκμετάλλευσης από κυκλώματα που διευθύνονται από ημεδαπούς και αλλοδαπούς εγκληματίες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα δεν θα αντιστραφεί, εάν δεν ανασχεθεί η παράνομη είσοδος αλλοδαπών στη χώρα. Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να διαχωριστεί σαφώς η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Ταχύρρυθμη μεν, αλλά με βάση τη  ελληνική και διεθνή νομοθεσία, εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Όσοι δεν χαρακτηρίζονται ως άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας , επιστρέφουν στις χώρες τους. 

        Η είσοδος αυτή δεν θα ανασχεθεί μόνον με αστυνομικά μέτρα, αλλά και με αντικίνητρα. (βλ. πιο κάτω από ΙΙ). Πολλοί αλλοδαποί, προερχόμενοι κυρίως από φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου ζουν στα όρια της εξαθλίωσης, έχουν βασίμως διαμορφώσει τη  πεποίθηση ότι η παράνομη είσοδος και παραμονή τους στην Ελλάδα και η κάθοδός τους στην Αθήνα τους διασφαλίζει ένα επίπεδο ζωής ανώτερο από αυτό της χώρας τους. Να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν διασφαλίζει ασυλία έναντι του νόμου.

β) Αποτροπή καθόδου στην Αθήνα των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα

        Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποτραπεί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα όσων καταφέρουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Έχει επικρατήσει η απαράδεκτη πρακτική, οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται, από τις τοπικές αρχές στα σημεία εισόδου, με εισιτήρια και να επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς με προορισμό την Ομόνοια. Η πρακτική αυτή πρέπει άμεσα να σταματήσει.

ΙΙ) Αντικίνητρα εισόδου στην Ελλάδα

α) Καταγραφή των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών

Το “καθεστώς ανοχής” που καθιερώθηκε πρόσφατα από τον νομοθέτη πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Δεν επιτρέπεται να αγνοεί η Πολιτεία τον αριθμό αλλά και τη ταυτότητα όσων διαμένουν στη χώρα, νομίμως ή παρανόμως αδιάφορον.

Οι αλλοδαποί που δεν προσέρχονται οικειοθελώς να καταγραφούν, κρατούνται με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

- Στη διαδικασία καταγραφής προτίθεται να βοηθήσει άμεσα ο Δήμος της Αθήνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια.

β) Άμεση διαμόρφωση χώρων κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών σε περιοχές εκτός Αθηνών

Η διαμόρφωση των χώρων αυτών χρονίζει υπερβολικά. Η ενδεχόμενη αντίσταση τοπικών κοινωνιών πρέπει να καμφθεί, με βάση επιχειρήματα ισότητας και δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται η πρωτεύουσα να δέχεται αποκλειστικά το βάρος της παρουσίας όλων των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών πληθυσμών.

        Επειδή πολλοί παρανόμως ευρισκόμενοι στη χώρα αλλοδαποί ζουν κατά δεκάδες σε αποθήκες ή διαμερίσματα που τους εκμισθώνουν έλληνες ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ο Δήμος της Αθήνας προτίθεται να αναζητήσει, ακόμη και με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προβαίνουν σε αυτές τις εκμισθώσεις και υπέχουν ποινικές ευθύνες για παροχή στέγης σε παρανόμως ευρισκομένους στη χώρας αλλοδαπούς. Παροχή που υποκρύπτει και την επίσης ποινικά διωκόμενη εκμετάλλευση.

        Επίσης, συνεργεία του Δήμου, με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών, θα μπουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να τα καθαρίσουν και να  τα σφραγίσουν.

ΙΙΙ) Ζωντάνεμα” περιοχών της πόλης.

Μια από τις πιό επώδυνες για την πόλη συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι η ερήμωση περιοχών του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν “κλείσει” εννέα ξενοδοχεία γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας. Κάποια από αυτά είναι κατάλληλα για να διαμορφωθούν σε φοιτητικές κατοικίες. Ο Δήμος αναλαμβάνει να φωτίσει άπλετα τις περιοχές, όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι κατοικίες, και από κοινού με τη  ΕΛ.ΑΣ να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας για τους φοιτητές. Επιχειρήσεις θα προσελκυστούν με κίνητρο την απαλλαγή για κάποια χρόνια από την καταβολή δημοτικών τελών, ενδεχομένως και με φορολογικά κίνητρα. Στις επιλεγμένες αυτές περιοχές ο Δήμος, μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του (ΠΟΔΑ), θα διοργανώνει εκδηλώσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους (ήδη υπάρχει πρόγραμμα του ΠΟΔΑ για τον Ιούνιο).


Β) Άμεσα μέτρα τα οποία εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου

α) Καθαριότητα και φωτισμός

        Ο Δήμος θα συνεχίσει να κρατά καθαρή την πόλη, με συνεχή καθαρισμό και πλύσιμο οδών, πλατειών και πεζοδρομίων σε επιλεγμένες περιοχές.

        Η συστηματική προσπάθεια ηλεκτροφωτισμού της πόλης που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες (βλ. σχολικό συγκρότημα Γκράβας, Γ' Σεπτεμβρίου, Θησείο κ.λπ.) θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή. 

β) Κοινωνικές υπηρεσίες – Αποκέντρωση

Πολλές κοινωνικές υπηρεσίες συνωστίζονται γύρω από την  Ομόνοια, με συνέπεια να προσελκύουν στο κέντρο εξαθλιωμένους πληθυσμούς 

        Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Δήμος αρχίζει την αποκέντρωση των συσσιτίων. Επιπλέον, καταργείται η δημιουργία ξενώνων που θα φιλοξενούν μόνιμα αστέγους και προωθείται η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι και άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ. Θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να φιλοξενηθούν για μια βραδιά. Η μόνιμη παροχή στέγης, πρακτικά πλέον αδύνατη με δεδομένο τη διόγκωση του πληθυσμού των αστέγων προκαλεί “ιδρυματισμό”, ενώ η ημερήσια φιλοξενία ευνοεί την κοινωνική επανένταξη.

        Ο Δήμος θα βοηθήσει και στη αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία νοσοκομείων της πόλης (εκκρεμεί η πρόσληψη 50 υπαλλήλων προκειμένου να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες). Ήδη το δημοτικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ έχει δεχθεί να υποδεχθεί τη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης.

γ) Τουρισμός

Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (βλ. Το πρόγραμμα “Athens Every Week” του Υπουργείου Πολιτισμού), ο Δήμος δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη. Η Αθήνα πρέπει να γίνει πόλος τουριστικού προορισμού. Εκτός από το ήδη υπάρχον Info Point στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα λειτουργήσουν άμεσα άλλα δύο, ένα στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ένα δεύτερο στον ΟΛΠ. Παράλληλα, ο Δήμαρχος με συνοδεία τουριστικών πρακτόρων, θα βρίσκεται στα μέσα Ιουνίου στο Ισραήλ όπου θα συναφθούν συμφωνίες για την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ. Όλοι οι τοπικοί φορείς με αντικείμενο τον τουρισμό θα συμμετάσχουν στην υπό σύσταση δημοτική επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Απομένει μόνο η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

δ)  Συμμετοχή-κινητοποίηση των δημοτών
Ο Δήμος θα δραστηριοποιηθεί ακόμα πιο έντονα στη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, πλατείες, πεζοδρόμους, στο Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο και σε όσες γειτονιές παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, την κοινωνία των πολιτών και τους ίδιους τους δημότες–κατοίκους–εργαζομένους στην πόλη μας, ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στο να ξαναζωντανέψουν οι δημόσιοι χώροι, να ελευθερωθούν από το φόβο και την ανησυχία και να ξαναγίνουν σημεία συνάντησης, δημιουργίας και χαράς.

ε) Εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος

Μολονότι προβλέπεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος, ότι η Βουλή θα θεσπίσει νόμο για τις υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αδρανήσει με συνέπεια ένα καίριας σημασίας συνταγματικό δικαίωμα να διέπεται κατά τρόπο απαράδεκτο από ένα συνταγματικώς διάτρητο νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Για την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος σε συνδυασμό με την άσκηση και των άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό των σχετικών υποχρεώσεων της αστυνομίας η Βουλή είναι πια υποχρεωμένη να υιοθετήσει το σχετικό νομοθέτημα. Την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίων η οποία θα εκπονήσει πρόταση, εντός των προσεχών λίγων μηνών.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ - Ντροπή μας


Σε λιγότερο από 48 ώρες είχαμε τη δολοφονία του 44χρονου πατέρα, το θανάσιμο σχεδόν τραυματισμό του διαδηλωτή, τη νυκτερινή δολοφονία του 21χρονου από το Μπαγκλαντές. Η αστυνομία είναι απούσα όταν πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών και την ομαλή συνύπαρξη, παρούσα με επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη κρατική βία όταν πρόκειται να απαντήσει σε διαμαρτυρίες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι οργιζόμαστε για κάθε δολοφονία, δεν κάνουμε κανένα  συμψηφισμό, δεν αποδεχόμαστε καμιά λογική συλλογικής ευθύνης. Στην τωρινή δύσκολη εποχή, είναι ακόμη πιο επείγον να βάλουμε φραγμό σε όλους και όλα όσα μας οδηγούν σε μια κοινωνία που τρώει τις σάρκες της, ώρα να αγωνιστούμε για να μην αφήσουμε τη βία να κυριαρχήσει στη ζωή μας.
Η εκπαίδευση όμως και ο έλεγχος των αστυνομικών είναι ευθύνη της πολιτείας. Καταγγελίες για επικίνδυνα κτυπήματα στο κεφάλι με μεταλλικά αντικείμενα από αστυνομικούς, ακούγονταν επί μήνες χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Τα αποτελέσματα της αποτυχίας του κ. Παπουτσή και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ είναι ήδη τραγικά: Ευθύνες πρέπει να τους αποδοθούν και προσωπικά, πριν συμβούν ακόμη χειρότερα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουμε στη σημερινή διαμαρτυρία 6μμ στα Προπύλαια.

Σχετική δήλωσή μας θα είναι διαθέσιμη σε οπτικοποιημένη μορφή από την ΕΡΤ
Χθεσινή παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο σημείο της δολοφονίας του 44χρονου. http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2119:--a------&catid=11:rights&Itemid=27

Ίσως εάν μπει κάποιος στη θέση του να καταλάβει πως δε χρειάζεται να νιώσει τη λεπίδα στο σώμα του ή να δει το φέρετρο στο σπίτι του και μέσα κάποιον δικό του.
Μία ιστορία που θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι....
"Θεέ μου... σε λίγο θα γίνω πατέρας. Σε λίγο θα ακούσω για πρώτη φορά το κλάμα του παιδιού μου. Σε ευχαριστώ Θεέ μου.
Πρέπει να βιαστώ. Η γυναίκα μου πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Έρχεται το αδερφάκι του πρώτου μου παιδιού.
Μα τι γίνεται. Σας παρακαλώ, αφήστε με. Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο. Γεννάει η γυναίκα μου. Σας παρακαλώ αφήστε με να δω το παιδί μου. Σας παρακαλώ. Μη!
 Θεέ μου. Σε παρακαλώ. Πρόσεχε το παιδί μου. Πες του πως δεν ήθελα να το αφήσω μόνο του."
Πείτε στο παιδί που δεν γνώρισε πατέρα πως οι αλλοδαποί δολοφόνοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτό. Πείτε στη γυναίκα του πως επειδή οι δοσίλογοι κυβερνώντες μας έχουν κάνει οίκο ανοχής, δε θα μπορέσει να πάει βόλτα το νεογέννητο με τον άντρα της. Πείτε τους πως κάτι εγκληματίες που περπατάνε άνετα αφού κανείς δε τους ακουμπά έχουν τη δικαιολογία ότι πεινάνε ή δεν έχουν δουλειά και αντί να σκεφτούν ως άνθρωποι βάζουν τέρμα στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου σκεπτόμενοι ως ζώα που σκοτώνουν για να φάνε. Και αυτοί αντιμετωπίζοντε ως άνθρωποι.
Δε σε ήξερα φίλε μου. Αλλά ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και σου υπόσχομαι πως θα κάνω ότι μπορώ το παιδί σου να είναι το τελευταίο που δε θα γνωρίσει πατέρα.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η Αστυνομία στυλοβάτης της χούντας του Παπανδρέου-Μάνα Ελλάδα, πώς σε κατάντησαν;



Μετά την σημερινή συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, των δυνάμεων Καταστολής (ΜΑΤ) και της ηγεσίας του θεσμικού οργάνου της προστασίας των πολιτών, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Ημέρες χούντας, τότε που στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούσαν οι χαφιέδες και οι αστυνομικοί προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους πολίτες που εξεγείρονταν, θύμισε η σημερινή Αθήνα. Εκείνο το βδέλυγμα της χούντας των συνταγματαρχών, την Αστυνομία που είχε αναλάβει τον ρόλο του τραμπούκου της χούντας, την Αστυνομία που είχε μεταβληθεί σε όργανο επιβολής τρόμου και κρατικής βίας, εκείνη την Αστυνομία είδε σήμερα η Αθήνα…

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί τήρησης εντολών. Καμία εντολή που στρέφεται κατά των πολιτών δεν είναι νόμιμη, δεν είναι συνταγματική. Με πλήρη επίγνωση της παρανομίας και της κατάλυσης των νόμων και του Συντάγματος, η σημερινή ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι κατώτεροι αξιωματικοί αλλά και οι άνδρες των ΜΑΤ, έβαλαν με ιδιαίτερη σκληρότητα (απόδειξη οι δεκάδες τραυματίες –και ιδιαίτερα γυναίκες-, αλλά και ο πολύ σοβαρά τραυματισθείς φοιτητής) κατά Ελλήνων πολιτών. Αυτή η Αστυνομία σήμερα μεταβλήθηκε σε πραιτωριανή δύναμη καταστολής της λαϊκής βούλησης. Αυτή η Αστυνομία σήμερα έγινε όργανο των υπηρετών του ΔΝΤ και της τρόικας, που στοχεύουν στην εξαθλίωση της χώρας και όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η Αστυνομία, σήμερα, παραβιάζοντας τον θεσμικό της ρόλο, συντάχθηκε με δυνάμεις που στρέφονται (ξεκάθαρα πλέον) κατά του Ελληνικού πληθυσμού…

Κύριοι, τα ψέματα τελείωσαν. Θα πρέπει να γνωρίζετε, όλοι εσείς, που χτυπάτε Έλληνες πολίτες, πως υπάρχει και «η επόμενη ημέρα». Και στην «επόμενη ημέρα», θα ζητηθούν τα ονόματά σας, η δραστηριότητά σας στις ημέρες του άκρατου φασισμού που ζούμε. Η κοινωνία των Ελλήνων πολιτών θα σας οδηγήσει απέναντι στην Δικαιοσύνη, προεξαρχόντων εκείνων που χτυπήσατε με τόσο μένος, υπερασπιζόμενοι μία κυβέρνηση που τα μέλη της ομολογούν ότι δεν έχουν τον πολιτικό (και όχι μόνο τον οικονομικό) έλεγχο της Ελλάδας. Μπορείτε, σαφέστατα να κατανοήσετε πως λειτουργείτε πέρα από το νόμο, υπερασπιζόμενοι πρόσωπα και καταστάσεις που θέλουν να επιβάλουν τα χείριστα στην χώρα. Δεν υπάρχουν, πλέον, δικαιολογίες για εσάς, κύριοι… Συγκαταριθμείστε και προσμετράσθε ανάμεσα σε όλους εκείνους που υποσκάπτουν την ίδια την Δημοκρατία, που παραβιάζουν επανειλημμένως το Σύνταγμα της χώρας και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Αντί να κατεβάσετε τις ασπίδες σας, αντί να ανοίξετε τον δρόμο και να διευκολύνετε τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν το μέλλον τους (όποιο κι αν είναι αυτό) οι ίδιοι, σταθήκατε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο απέναντι από τον Ελληνικό λαό, στηρίζοντας τους διαστρεβλωτές της αλήθειας, την θλιβερή κυβέρνηση – τσίρκο του Γιώργου Παπανδρέου.

Για όσο διάστημα θα συντηρείτε στην εξουσία αυτούς τους γλοιώδεις ανίκανους και απάτριδες κυβερνήτες, που έχουν επιτεθεί σε όλα τα όσια και ιερά, σε όλα όσα με κόπους αλλά και με τιμή, διατήρησε ο Ελληνισμός, θα αντιμετωπίζεστε ως όργανα μίας χούντας που τοποθετήθηκε στην χώρα από εκείνους που ορέγονται την ισοπέδωση της πατρίδας μας. Μεταβάλλατε την Ελληνική Αστυνομία σε όργανο επιβολής τρόμου κατά των Ελλήνων πολιτών, σε όργανο αχαλίνωτης βίας κατά εκείνων που τολμούν να υπερασπίζονται αυτές τις σκοτεινές ημέρες την δημοκρατία. Δεν κάνετε το ίδιο όμως κατά εκείνων που δολοφονούν τους Έλληνες…! Γιατί άραγε; Επειδή, πολύ απλά, είστε πειθήνια όργανα ενός σύγχρονου φασιστικού κράτους. Και, δυστυχώς, είστε και ο μοναδικός λόγος που αυτοί οι τραγικοί βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και επιβάλλουν τον εξανδραποδισμό των πολιτών.

Κύριοι της Ελληνικής Αστυνομίας, έχετε γίνει ο "στρατός της τρόικας" και φέρετε την απόλυτη ευθύνη για την συνέχιση του βιασμού της (της έστω κακής) δημοκρατίας της πατρίδας μας. Και ως εκ τούτου, θα αντιμετωπιστείτε την κατάλληλη ώρα ως υπηρέτες ξένης δύναμης κατοχής… Νομίζω πως γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό…






Η Ελλάδα, η χώρα που πονάμε όσο τίποτα άλλο, έχει μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Τα ξημερώματα της 10ης Μαίου 2011, στην καρδία της Αθήνας, εκτυλίχθηκε ένα αποτρόπαιο έγκλημα απόρροια της κατευθυνόμενης και προδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, συμμορία λαθρομεταναστών μαχαίρωσαν και δολοφόνησαν οικογενειάρχη, που θέλησε να πάρει το αυτοκίνητο του από το πάρκινγκ για να μεταφέρει γρήγορα την γυναίκα του στο μαιευτήριο, όπου θα γεννούσε το δεύτερο παιδί του. Ο λόγος της δολοφονίας ήταν μια κάμερα, μια τσάντα με ρούχα για το νεογέννητο και λίγα λεφτά που έφερε επάνω του.
Η Μητέρα Πατρίδα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, χωρίς οποιαδήποτε ελπίδα να βγει από αυτό. Μια πατρίδα παραδομένη στα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, δέσμια των ξένων δυνάμεων, με μια κυβέρνηση ανήμπορη να προστατεύσει τα σύνορα και τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα και με πολίτες που υποφέρουν από την φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση, τους εξευτελιστικούς μισθούς που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών, που έχουν αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Αθήνας μετατρέποντας το ιστορικό της κέντρο σε ένα τεράστιο κέντρο εμπορίας ναρκωτικών, πορνείας και εγκληματικότητας.
Η στυγερή δολοφονία από συμμορία λαθρομεταναστών μόνο λύπη, θλίψη, αγανάκτηση και οργή μπορεί να φέρει. Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει την λύπη και την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του αδικοχαμένου Έλληνα πολίτη. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει καταντήσει μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, όπως τείνει να συμβεί και στην Κύπρο. Η ευθύνη, όμως, βαραίνει πρώτα τους κάθε λογής δουλεμπόρους, που εκμεταλλεύονται την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση ανθρώπων που ζουν σε τριτοκοσμικές χώρες, και τους νταβατζήδες πολιτικούς, οι οποίοι τους κάνουν πλάτες έχοντας βαλθεί να καταστρέψουν την Ελλάδα και να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική κοινωνία βάζοντας την σε μακροχρόνια «κατάθλιψη». Η ανεργία, τα γκέτο, τα άθλια κοινόβια στο κέντρο της Αθήνας και η προβληματική τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία, λόγω της απαράδεκτης και τεράστιας αριθμητικής εισδοχής λαθρομεταναστών στην χώρα, φέρνει, αναπόφευκτα, την «ανάγκη» για κλοπές, πλιάτσικα και δολοφονίες με σκοπό να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Ο Έλληνας δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστής. Όμως, η αδικία που υφίσταται και γίνεται εις βάρος του, τον αναγκάζει να αντιμετωπίζει τον έξωθεν κίνδυνο που προέρχεται από τα διεθνή κέντρα αποφάσεων με εσωστρέφεια. Η «ανθελληνική» πολιτική, που ακολουθείται από την κυβέρνηση της Ελλάδας και προωθείται από τα ΜΜΕ, προσπαθεί να μας εμπεδώσει ότι οποιεσδήποτε δυνάμεις, είτε αυτοί είναι απλοί πολίτες, κάτοικοι της Αθήνας, είτε οργανωμένα σύνολα, που αντιστέκονται στην πολιτική τους, είναι «ακροδεξιές» με σκοπό την εξόντωση των ξένων. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας έχει κουραστεί να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στην ίδια του την χώρα. Έχει κουραστεί να βρίσκεται, καθημερινά, στα πρόθυρα της απελπισίας. Έχει κουραστεί να ζει με τον κίνδυνο της απόλυσης. Έχει κουραστεί να ζει με τον φόβο ότι για πολύ λίγα χρήματα είναι δυνατόν να βρεθεί στο πεζοδρόμιο αιμόφυρτος.
Εν τέλει, το αγγελούδι γεννήθηκε. Τα «γιατί» και τα «πως» θα τον κυριεύσουν όταν αρχίσει να καταλαβαίνει και να διερωτάται πως χάθηκε ο πατέρας του.
Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Πηγή
Blognews

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΑΘΗΝΑΤΤΙΚΗ 2014- ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ(για σήμερα!!!) & Προβολές ντοκιμαντέρ "Golfland(?)" της Νέλλης Ψαρρού




Ύστερα από πολύμηνη έρευνα και αρκετά ταξίδια ανά την Ελλάδα, είναι έτοιμο και παρουσιάζεται από τις αρχές Μαΐου στο ελληνικό κοινό το ντοκιμαντέρ GOLFLAND?  Ύστερα από την πρεμιέρα της ταινίας στο Βόλο στις 4/5, μια πρεμιέρα που τράβηξε το ενδιαφέρον, αλλά και σόκαρε -μιας και -πρόκειται εν πολλοίς για ένα κρίσιμο ζήτημα που αγνοούν πολλοί συμπολίτες μας- συνεχίζονται οι προβολές του στην Κρήτη, πριν την τελευταία κεντρική προβολή γι' αυτή τη σεζόν στην Αθήνα.
Προγραμματισμένες προβολές:
Ηράκλειο Κρήτης: Τετάρτη 11 Μαίου, 8:30μμ, αίθουσα Πολυχώρος (πρώην Λαχαναγορά).
Ρέθυμνο: Τετάρτη 18 Μαΐου, 8:30μμ, Ξενία (Παν/μιο Κρήτης).
Χανιά: Δευτέρα 23 Μαίου, 8:30μμ, αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Αταλάντη: αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία για τέλη Μαΐου.
Αθήνα: Κυριακή 29 Μαΐου, στο πλαίσιο του B-Fest.

GOLFLAND?
Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει το θέμα, Τουριστική Ανάπτυξη και Γκολφ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξετάζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τις αντιδράσεις πολιτών και (οικολογικών και άλλων) οργανώσεων, τις θέσεις των επιστημόνων αλλά και τις προθέσεις της πολιτείας. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα), Χαλκιδική (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα). Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εν μέσω του νομοσχεδίου fast-track.
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι προϊόν έρευνας της συγγραφέως και πρώην πανεπιστημιακού Νέλλης Ψαρρού, καθώς και όλων των συνεργατών, που συνεισέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια ανεξάρτητης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και όχι μόνο. Πρόκειται για μία έρευνα που προέκυψε μέσα από το βιβλίο της Νέλλης Ψαρρού Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο, αλλά και μια ανάγκη ενημέρωσης των συμπολιτών με τρόπο ανεξάρτητο και  αντικειμενικό.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ», ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, οι εκπρόσωποι Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος έκαναν εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Η σημερινή Μέρα της Ευρώπης, μας υπενθυμίζει ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις. Με τη Γηραιά μας Ήπειρο βυθισμένη στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, χρειαζόμαστε γενναία βήματα προς τα εμπρός: περισσότερη δημοκρατία, βιώσιμη ευημερία για όλους, ισχυρότερους κοινούς θεσμούς στηριγμένους απευθείας στους πολίτες και όχι στις κυβερνήσεις. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτικό να τεθεί άμεσα με δημοψήφισμα στην κρίση των πολιτών κάθε χώρας το  Σύμφωνο για το Ευρώ, που βλέπει ως κύρια απειλή το κοινωνικό κράτος και το ύψος μισθών και συντάξεων, και αντιπροτείνουμε ένα «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας».

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Οι Οικολόγοι  Πράσινοι στηρίζουμε το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ
Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Μαΐου, στο Πάρκο Ηρώων στον Ταύρο
Οι Οικολόγοι  Πράσινοι υποστηρίζουμε και φέτος, για 7η συνεχή χρονιά, το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο 6-7 Μαΐου στο Πάρκο Ηρώων στον Ταύρο, πίσω από τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ στο Ρουφ.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ήδη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για πρώτη χρονιά στο Βόλο, με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων νέων, κυρίως, ανθρώπων.
Όπως κάθε χρόνο από το 2005, κεντρικός άξονας του φεστιβάλ είναι η μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και ο πλουραλισμός των θεραπευτικών μεθόδων, για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί "ναρκωτικών".
Οι Οικολόγοι  Πράσινοι απορρίπτουμε με υπευθυνότητα κάθε εξάρτηση και είμαστε αντίθετοι στη «ναρκω-κουλτούρα». Απορρίπτουμε, όμως, και κάθε στρουθοκαμηλισμό απέναντι στα προβλήματα και αρνούμαστε να αποδεχθούμε το τεράστιο κόστος της σημερινής πολιτικής σε ανθρώπινες ζωές και σε κοινωνική συνοχή. Αναζητούμε τρόπους για την εξουδετέρωση των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν τη διάδοση των ναρκωτικών, αλλά και για τη δυνατότητα του χρήστη να διατηρήσει μια στοιχειώδη ένταξη στην κοινωνία και να αποφασίσει ο ίδιος για την απεξάρτησή του. Διεκδικούμε έμφαση στην πρόληψη, πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους, αποποινικοποίηση για τους χρήστες και δυνατότητες να αποφεύγουν τα κυκλώματα των εμπόρων.
Σε καιρό οξύτατης οικονομικής κρίσης, όπου ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για αναποτελεσματικούς μηχανισμούς καταστολής, που καταλήγουν να πλουτίζουν τους εμπόρους και να σκοτώνουν τους χρήστες, επιμένουμε στη διεκδίκηση πιο δίκαιων πολιτικών για μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και για αποποινικοποίηση των χρηστών.
Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε κάθε δράση ενδυνάμωσης της συνείδησης για την προάσπιση της ζωής και του περιβάλλοντος.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:                               Ελεάννα Ιωαννίδου        6932 705289
Τάσος Κρομμύδας           6945 940916

Λεπτομέρειες για το φεστιβάλ από την ιστοσελίδα των διοργανωτών: http://legaliseprotestival.blogspot.com/
Πρόσβαση με ΜΜΜ: Προαστιακός, σταθμός Ρουφ, τα ρόλλεϋ 21 από Ομόνοια για Νίκαια.
Το Σάββατο στις 8μμ θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του φεστιβάλ εκδήλωση-συζήτηση με τη συμμετοχή των:
·         Μένη Μαλλιώρη - πρόεδρος ΟΚΑΝΑ
·         Φίλιππος Δραγούμης - Πρόεδρος ΔΣ Κέντρων Πρόληψης και Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
·         Γιώργος Οικονομόπουλος – Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης
·         Ανδρέας Φουντουλάκης- Κοινωνιολόγος, εργαζόμενος στα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
·         Σεραφείμ Κανδύλας - Ιδιοκτήτης Cannabishop Χανίων


Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΠΟΤΕ ΘΑ ΘΥΜΩΣΟΥΜΕ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ; ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ; (thnx ΣΟΦΙΑ!)

Αποκλειστικό NewsIt: To δημόσιο πληρώνει τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών

http://www.newsit.gr/files/Image/26-02-11/resized/ipourgeio_eksoterikon10_533_355.jpg
Όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου παίρνουν επίδομα έως 15.000 ευρώ. Έγγραφο ντοκουμέντο αποκαλύπτει το NewsIt για τις ασυλόγιστες σπατάλες.
Εκατομμύρια ευρώ έχει διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλαδή η τσέπη των φορολογουμένων) τα τελευταία 16 χρόνια, για να απολαμβάνουν τη φοίτηση στα ακριβότερα αμερικάνικα, βρετανικά και ιταλικά κολέγια, τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών.

Αφορμή για την έρευνα του NewsIt ήταν ο εντοπισμός πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών την οποία και παραθέτουμε (ημερομηνία 01/02/2011, Αριθμός Πρωτοκόλλου 902), βάσει της οποίας ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α, Κων/νος Μπίτσιος (πρέσβης και πρώην κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ) θα λάβει το ποσό των περίπου 8.800 ευρώ «για σχολικά δίδακτρα του έτους 2010-2011».
http://www.newsit.gr/files/Image/26-02-11/RANIA.jpg

Ο κ. Μπίτσιος, ο οποίος σήμερα είναι ο Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, μας επιβεβαίωσε το γεγονός διευκρινίζοντας πως, βάσει του νόμου που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η οικονομική συνεισφορά δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.

Το παράδοξο είναι πως, ενώ το συγκεκριμένο κονδύλι διατίθεται για τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, έχει σταματήσει να χορηγείται στους διπλωμάτες που εργάζονται στο εξωτερικό, για τους οποίους ξεκίνησε η καταβολή του στις περιπτώσεις όπου στις χώρες που υπηρετούσαν, δεν υπήρχαν ελληνικά σχολεία και άρα τα παιδιά τους θα έπρεπε να φοιτήσουν σε κάποιο ξενόγλωσσο, ιδιωτικό σχολείο. Την πληροφορία μας επιβεβαίωσε ο πρέσβης ε.τ και βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που μας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μόνο οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας ανέρχονται σε 1.173, ενώ τα δίδακτρα που πληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κυμαίνονται από 2.500 έως 12.000 ευρώ ανά οικογένεια.

Επομένως, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα «κολεγιόπαιδα» έθρεψε και εξακολουθεί να θρέφει το κράτος, δηλαδή ο λαός, που στερείται πλέον τα πάντα για να πληρώνει τις πολυτέλειες των εχόντων.
ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ…

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων στη συζήτηση για τις διαρροές των δηλώσεων Στρος Καν, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε από διαρροές του κ. Στρος Καν τι πραγματικά έχει συμβεί και πότε. Ο διαπληκτισμός όμως της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μοίρασμα των ευθυνών τους, μας υπενθυμίζει ότι έχουν και οι δύο δίκιο: μαζί συμπαρέσυραν τη χώρα στη δική τους χρεοκοπία και πάντα κρατούσαν κλειστά χαρτιά από την κοινωνία».

That's all George. Έγκλημα που δεν παραγράφεται...



Ο κ. Στρος Καν, αποκαλύπτει κάτι που υποψιαζόμασταν.
Ήταν κοινός μύθος αυτή η ιστορία με την υποδούλωση της χώρας στο ΔΝΤ.
Το ερώτημα, όμως, που δεν έχει απαντηθεί είναι γιατί το έκανε ο κ. Παπανδρέου;
Σήμερα, για πρώτη φορά, η Ν.Δ. το διατυπώνει:
Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει.
Δεν αρκεί.
Πρέπει να τεθεί επισήμως το ερώτημα και μάλιστα πιεστικά.
Και να δοθεί πειστική απάντηση.
Για πολλούς λόγους.
Πρώτον, γιατί όσοι ήξεραν αυτή την ιστορία, κέρδισαν μυθικά ποσά!
Για σκεφθείτε να είχατε πωλήσει τις μετοχές σας της Εθνικής στα 22 ευρώ, στο τέλος Οκτωβρίου του 2009 και να ερχόσασταν σήμερα να την αγοράσετε στα 5;
Δεύτερον, γιατί ο κ. Παπανδρέου εξαπάτησε απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό. Το «λεφτά υπάρχουν» μπορεί και του το συγχωρέσει ο κόσμος γιατί προεκλογικά λέγονται και υπερβολές.
Όμως, η μεθόδευση του να μας απαξιώσει ως χώρα για να έρθουν στη συνέχεια οι ..σωτήρες του ΔΝΤ, είναι ένα έγκλημα που δεν παραγράφεται.
Και πρέπει να λογοδοτήσει και όχι μόνον ενώπιον της ιστορίας….
Το τελευταίο ερώτημα: Γιατί προβαίνει σ΄ αυτές τις αποκαλύψεις ο κ. Στρος Κάν;
Νομίζω ό,τι η απάντηση είναι απλή: Η γοητεία του κ. Παπανδρέου ξέφτισε. Η αναποτελεσματικότητα του είναι τόσο κραυγαλέα που ενοχλεί ακόμα και τους μέχρι χθες φανατικούς υποστηρικτές του.
Όλοι αισθάνονται ό,τι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον
Μέχρι εδώ ήταν.
Ο κ. Παπανδρέου είναι ένα καμένο χαρτί.
Έκανε τη δουλειά και τέλος.
Όσο ταχύτερα το συνειδητοποιήσουμε ως χώρα, τόσο καλύτερα.

 Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΡΑ!!!
( Η μόνη λύση!!!)

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΑΝΑΤΕ ΘΑΝΑΣΗ!!!

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Τα καλά να λέγονται...)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αδιαφανείς διαδικασίες» και «περιβάλλον διαχειριστικών παρεκτροπών» στο οποίο δεν τηρούνταν καν «οι φορολογικοί και διαχειριστικοί κανόνες στη χρήση των ταμειακών μηχανών», διαπιστώνει μεταξύ άλλων το πόρισμα ορκωτών λογιστών που διενήργησαν ειδικό διαχειριστικό έλεγχο της λειτουργίας των κυλικείων της δημοτικής επιχείρησης «Τεχνόπολις» για το 2010. Το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, να στερηθεί η «Τεχνόπολις» και κατʼ επέκταση ο Δήμος Αθηναίων έσοδα, υπολογιζόμενα μόνον για το 2010, σε 478.000 ευρώ. Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία της «Τεχνόπολις».

Ο Δήμος Αθηναίων είναι αποφασισμένος να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα έννομα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του.

Σημείωση
H νέα διοίκηση της «Τεχνόπολις», μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της το Φεβρουάριο του 2011 και αφού διαπίστωσε ατασθαλίες στη διαχείριση των κυλικείων που είναι στην ευθύνη της δημοτικής επιχείρησης, έλαβε σειρά μέτρων με στόχο τη λειτουργία των κυλικείων  σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης. Ήδη τα μέτρα αυτά αποδίδουν σημαντική αύξηση των εσόδων και μάλιστα παρά την ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα κυλικεία. Ταυτόχρονα ανέθεσε στους ορκωτούς λογιστές, που είχαν ήδη οριστεί από  την προηγούμενη διοίκηση για τον τακτικό έλεγχο της εταιρίας, ειδικό διαχειριστικό έλεγχο για τη λειτουργία των κυλικείων.