Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΑΘΗΝΑΤΤΙΚΗ 2014- ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ(για σήμερα!!!) & Προβολές ντοκιμαντέρ "Golfland(?)" της Νέλλης Ψαρρού




Ύστερα από πολύμηνη έρευνα και αρκετά ταξίδια ανά την Ελλάδα, είναι έτοιμο και παρουσιάζεται από τις αρχές Μαΐου στο ελληνικό κοινό το ντοκιμαντέρ GOLFLAND?  Ύστερα από την πρεμιέρα της ταινίας στο Βόλο στις 4/5, μια πρεμιέρα που τράβηξε το ενδιαφέρον, αλλά και σόκαρε -μιας και -πρόκειται εν πολλοίς για ένα κρίσιμο ζήτημα που αγνοούν πολλοί συμπολίτες μας- συνεχίζονται οι προβολές του στην Κρήτη, πριν την τελευταία κεντρική προβολή γι' αυτή τη σεζόν στην Αθήνα.
Προγραμματισμένες προβολές:
Ηράκλειο Κρήτης: Τετάρτη 11 Μαίου, 8:30μμ, αίθουσα Πολυχώρος (πρώην Λαχαναγορά).
Ρέθυμνο: Τετάρτη 18 Μαΐου, 8:30μμ, Ξενία (Παν/μιο Κρήτης).
Χανιά: Δευτέρα 23 Μαίου, 8:30μμ, αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Αταλάντη: αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία για τέλη Μαΐου.
Αθήνα: Κυριακή 29 Μαΐου, στο πλαίσιο του B-Fest.

GOLFLAND?
Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει το θέμα, Τουριστική Ανάπτυξη και Γκολφ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξετάζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τις αντιδράσεις πολιτών και (οικολογικών και άλλων) οργανώσεων, τις θέσεις των επιστημόνων αλλά και τις προθέσεις της πολιτείας. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα), Χαλκιδική (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα). Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εν μέσω του νομοσχεδίου fast-track.
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι προϊόν έρευνας της συγγραφέως και πρώην πανεπιστημιακού Νέλλης Ψαρρού, καθώς και όλων των συνεργατών, που συνεισέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια ανεξάρτητης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και όχι μόνο. Πρόκειται για μία έρευνα που προέκυψε μέσα από το βιβλίο της Νέλλης Ψαρρού Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο, αλλά και μια ανάγκη ενημέρωσης των συμπολιτών με τρόπο ανεξάρτητο και  αντικειμενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου