Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοί επιθυμούν την ανωνυμία των Μ.Α.Τ.;


Για πάνω από είκοσι μήνες καθυστερεί η υλοποίηση της απόφασης του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για αναγνωριστικούς αριθμούς που θα φέρει κάθε μέλος του ένστολου προσωπικού
Με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2010 υλοποιώντας σχετική εξαγγελία του τέως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε ότι όλοι οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν διακριτικά. Ειδικά για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) αποφασίστηκε ότι τα στοιχεία τους θα αναγράφονται στο προστατευτικό κράνος τους, «για λόγους λειτουργικούς και προκειμένου να είναι ευδιάκριτα στους πολίτες».
Σήμερα, πάνω από είκοσι μήνες από την απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αρκετές μονάδες της ΥΑΤ εξακολουθούν να μη φέρουν σχετικούς αναγνωριστικούς αριθμούς, ενώ δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου κάνουν λόγο για αρνητική στάση ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε ότι αφορά την υλοποίηση της απόφασης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι κάθε κρατικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και οφείλει να λογοδοτεί γι' αυτές, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα στους πολίτες τα στοιχεία του και την ιδιότητα του. Καμιά κατηγορία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα δεν μπορεί να απολαμβάνει οποιαδήποτε ιδιότυπη ασυλία, ιδιαίτερα όταν στα καθήκοντα της περιλαμβάνεται η αποκατάσταση της τάξης.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την άμεση εφαρμογή της σχετικής απόφασης αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο πέντε μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο ν.3938/2011 δεν έχει ακόμα τεθεί στη διάθεση του κοινού. Επιπλέον, με επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ ζητάμε να ενημερωθούμε για τους λόγους καθυστέρησης στην υλοποίησή της απόφασής του.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ:
«κ. Αρχηγέ,
Με απόφαση σας που δημοσιοποιήθηκε στις 8-1-2010, υλοποιώντας σχετική εξαγγελία του τέως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε ότι όλοι οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν διακριτικά. Ειδικά για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) αποφασίστηκε ότι τα στοιχεία τους θα αναγράφονται στο προστατευτικό κράνος τους, «για λόγους λειτουργικούς και προκειμένου να είναι ευδιάκριτα στους πολίτες».
Σήμερα, είκοσι περίπου μήνες μετά την παραπάνω απόφαση, μαρτυρίες πολιτών και δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μονάδες της ΥΑΤ που επιχειρούν χωρίς να φέρουν σχετικούς αναγνωριστικούς αριθμούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση σας.
Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τους λόγους καθυστέρησης στην υλοποίηση της απόφασης αλλά και το χρονικό διάστημα στο οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση διακριτικών υπηρεσιακών αριθμών στα προστατευτικά κράνη των μονάδων της ΥΑΤ».
Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου