Η παρούσα οικονομική κρίση έχει φέρει πια στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής ζωής. Παθογένειες που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Αθήνα, καθώς αυτή αποτελεί το κέντρο της οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας.
Η Αθήνα σήμερα είναι μια πόλη που δεν μας τιμά, δεν μας ταιριάζει, μας φοβίζει και τη φοβόμαστε. Η Αθήνα που οραματίζομαι είναι μια πόλη ελεύθερη από φόβο, μια πόλη δημιουργική, ζωντανή, φιλόξενη, χαρούμενη. Μια πρωτεύουσα και ταυτόχρονα πόλη, περήφανη για την ιστορία της, τους ανθρώπους της, την πολυχρωμία της και το δυναμισμό της. Αυτή την Αθήνα θέλω, αυτή την Αθήνα θέλουν και οι δεκάδες χιλιάδες δημότες μας που μου έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσω ευθέως τα προβλήματα και να δώσω λύσεις.
Μια ειδική παράμετρος της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η πόλη μας είναι η διάχυτη ανομία που έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρους τομείς της καθημερινότητας : Ανομία που εν πρώτοις εκδηλώνεται με τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο λειτουργεί σε δίκτυα, στα οποία συμμετέχουν ημεδαποί και αλλοδαποί αδιακρίτως. Δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δίκτυα παράνομης πορνείας, ακόμη και η άσκηση επαιτείας σε δημόσιους χώρους οργανώνεται μέσα από εγκληματικά κυκλώματα. Εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών, παράνομη πορνεία, συχνά διεξάγονται εν μέση οδώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι η πόλη έχει εξ ολοκλήρου παραδοθεί στο οργανωμένο έγκλημα. Ακόμη και επαίτες και άστεγοι φέρονται να καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα. Συγχρόνως, τα περιστατικά ληστειών και διαρρήξεων αφθονούν, με συνέπεια οι πολίτες σε ολόκληρες συνοικίες της Αθήνας να ζουν κάτω από ένα διαρκές καθεστώς φόβου, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες.
Πλάι όμως στο οργανωμένο έγκλημα, η πόλη μας ζει και καταστάσεις πολιτικής βίας. Ακραίες οργανωμένες πολιτικές ομάδες επιδιώκουν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρες γειτονιές της πόλης. Στον Άγιο Παντελεήμονα κυριαρχεί ένα ιδιότυπο “άβατο” έναντι των δυνάμεων ασφαλείας. Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε εκδηλώσεις ακραίας βίας στη ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν ότι η εν γένει κατάσταση βίας και ανομίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη στάση της αστυνομίας. Από τη μια πλευρά η απουσία της αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Αυτό υποδηλώνει η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου οικογενειάρχη σε κεντρική διασταύρωση της πόλης, καθώς και η δολοφονία του μετανάστη από το Μπανγκλαντές λίγες ώρες αργότερα. Από την άλλη πλευρά η σπασμωδική απάντηση της αστυνομίας, που συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή του υπερβολικού ζήλου, ανακυκλώνει τη βία. Αυτό το είδαμε με το αδικαιολόγητο ξυλοκόπημα πολιτών από αστυνομικούς στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης. Η υπεραντίδραση της αστυνομίας εκτρέφει και ένα ιδιόμορφο καθεστώς αστυνομικής βεντέτας με ακροαριστερές ομάδες, φαινόμενο το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στη γειτονιά των Εξαρχείων, όπου το Σάββατο τρεις συμπολίτες μας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία αδρανεί ή απουσιάζει σκανδαλωδώς όταν εκδηλώνονται εγκληματικές επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων σε βάρος μεταναστών.
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ακραία εγκληματικότητα, οργανωμένη και μη, καθιστούν ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσει η πόλη. Επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, κλείνουν καθημερινά, ενώ όσοι κάτοικοι έχουν τα οικονομικά μέσα μετακομίζουν στα προάστια. Αυτό ισχύει κυρίως για τα οικονομικά εύρωστα και σχετικά νεαρά ζευγάρια. Είναι βέβαιο ότι η παρούσα απογραφή θα δείξει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, καθώς και την ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της πόλης.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οξύνονται λόγω του παραεμπορίου, αλλά και των καθημερινών πορειών και διαδηλώσεων.
Η εγκληματικότητα και η πολιτική βία διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό κλίμα που επιτείνεται από την εν γένει εικόνα μιας πόλης, στην οποία δεν γίνεται σεβαστός κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης. Είτε αυτό αφορά την παράνομη στάθμευση ή τους κανόνες κοινής ησυχίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε τους βανδαλισμούς και την ρύπανση προσόψεων οικοδομών με κάθε είδους συνθήματα και ζωγραφιές, η πόλη φαίνεται να έχει παραδοθεί στην ανομία.
Υπάρχουν δύο μεγάλες περιοχές που υποφέρουν από την κατάσταση που επικρατεί.
1. Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, στο οποίο πλήττεται κυρίως η επιχειρηματικότητα, αλλά και η κατοικία.
2. Γειτονιές της Αθήνας όπου κυριαρχεί η κατοικία, σε συνδασμό με επιχειρήσεις και μαγαζιά που επίσης πλήττονται από τη γενικευμένη υποβάθμιση. Πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από την Ομόνοια – Πατησίων – Δροσοπούλου – Φωκ. Νέγρη – Πλ. Αμερικής – Πλ. Αττικής – Στ. Λαρίσης- Μεταξουργείο – Ευριπίδου – Σταδίου.
Όλα τα μέτρα που ακολουθούν είναι άμεσα μέτρα. Κάποια από αυτά θα υλοποιηθούν από τη κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ άλλα από μόνο από τον Δήμο, χωρίς να αποκλείεται η κατά περίπτωση συνεργασία με την κυβέρνηση.
A) 'Άμεσα μέτρα, που αφορούν κυρίως την κυβέρνηση, στα οποία μπορεί κατά περίπτωση να συμπράξει ο Δήμος της Αθήνας
Προηγούνται τα αντιεγκληματικά μέτρα σε συνδυασμό με τα μέτρα αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα και καθόδου στην Αθήνα. Οι αστυνομικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με μια δέσμη αντικινήτρων μπορούν να διαμορφώσουν ένα σύνολο μέτρων που θα αποδώσει σύντομα ορατά αποτελέσματα.
Στρατηγικοί στόχοι : δραστική ανάσχεση της επέκτασης της “περιοχής ανασφάλειας”, όχι άλλη εισροή παρανόμων μεταναστών στην πόλη, στήριξη των ασφαλών περιοχών, μείωση της εγκληματικότητας με τμηματικές παρεμβάσεις σε ανασφαλείς περιοχές – πρώτα οι περιοχές κατοικίας, έπεται το κυρίως κέντρο.
Ι) Αστυνομικές παρεμβάσεις
Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση. Εάν αληθεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι κράτησης για όσους συλλαμβάνονται, οι χώροι αυτοί πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα. Πρέπει επίσης να υπάρξει συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με τις κοινότητες των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη νόμιμα. Οι κοινότητες αυτές έχουν κάθε συμφέρον να συνεργαστούν με την Πολιτεία.
Ο Δήμος της Αθήνας προτίθεται να βοηθήσει στα εξής :
– Μολονότι δεν έχει αρμοδιότητα δίωξης του εγκήματος, η δημοτική αστυνομία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μικτά κλιμάκια με την ΕΛΑΣ. Τα κλιμάκια αυτά θα περιπολούν, κυρίως κατά τις βραδινές και νυκτερινές ώρες, σε γειτονιές της πόλης της οποίες θα υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ.
– Καθιερώνεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες βδομάδες ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους, προκειμένου να τους βοηθά να έλθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας.
α) Αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα αλλοδαπών πληθυσμών
Είναι γεγονός ότι σε ένα μεγάλο τμήμα της εγκληματικότητας, μικρής και μεγάλης, οργανωμένης και μη, συμμετέχουν αλλοδαποί μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα και ζουν στην Αθήνα. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς είναι και θύματα εκμετάλλευσης από κυκλώματα που διευθύνονται από ημεδαπούς και αλλοδαπούς εγκληματίες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα δεν θα αντιστραφεί, εάν δεν ανασχεθεί η παράνομη είσοδος αλλοδαπών στη χώρα. Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να διαχωριστεί σαφώς η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Ταχύρρυθμη μεν, αλλά με βάση τη ελληνική και διεθνή νομοθεσία, εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Όσοι δεν χαρακτηρίζονται ως άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας , επιστρέφουν στις χώρες τους.
– Η είσοδος αυτή δεν θα ανασχεθεί μόνον με αστυνομικά μέτρα, αλλά και με αντικίνητρα. (βλ. πιο κάτω από ΙΙ). Πολλοί αλλοδαποί, προερχόμενοι κυρίως από φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου ζουν στα όρια της εξαθλίωσης, έχουν βασίμως διαμορφώσει τη πεποίθηση ότι η παράνομη είσοδος και παραμονή τους στην Ελλάδα και η κάθοδός τους στην Αθήνα τους διασφαλίζει ένα επίπεδο ζωής ανώτερο από αυτό της χώρας τους. Να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν διασφαλίζει ασυλία έναντι του νόμου.
β) Αποτροπή καθόδου στην Αθήνα των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα
– Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποτραπεί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα όσων καταφέρουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Έχει επικρατήσει η απαράδεκτη πρακτική, οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται, από τις τοπικές αρχές στα σημεία εισόδου, με εισιτήρια και να επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς με προορισμό την Ομόνοια. Η πρακτική αυτή πρέπει άμεσα να σταματήσει.
ΙΙ) Αντικίνητρα εισόδου στην Ελλάδα
α) Καταγραφή των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών
Το “καθεστώς ανοχής” που καθιερώθηκε πρόσφατα από τον νομοθέτη πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Δεν επιτρέπεται να αγνοεί η Πολιτεία τον αριθμό αλλά και τη ταυτότητα όσων διαμένουν στη χώρα, νομίμως ή παρανόμως αδιάφορον.
Οι αλλοδαποί που δεν προσέρχονται οικειοθελώς να καταγραφούν, κρατούνται με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα.
- Στη διαδικασία καταγραφής προτίθεται να βοηθήσει άμεσα ο Δήμος της Αθήνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια.
β) Άμεση διαμόρφωση χώρων κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών σε περιοχές εκτός Αθηνών
Η διαμόρφωση των χώρων αυτών χρονίζει υπερβολικά. Η ενδεχόμενη αντίσταση τοπικών κοινωνιών πρέπει να καμφθεί, με βάση επιχειρήματα ισότητας και δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται η πρωτεύουσα να δέχεται αποκλειστικά το βάρος της παρουσίας όλων των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών πληθυσμών.
– Επειδή πολλοί παρανόμως ευρισκόμενοι στη χώρα αλλοδαποί ζουν κατά δεκάδες σε αποθήκες ή διαμερίσματα που τους εκμισθώνουν έλληνες ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ο Δήμος της Αθήνας προτίθεται να αναζητήσει, ακόμη και με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προβαίνουν σε αυτές τις εκμισθώσεις και υπέχουν ποινικές ευθύνες για παροχή στέγης σε παρανόμως ευρισκομένους στη χώρας αλλοδαπούς. Παροχή που υποκρύπτει και την επίσης ποινικά διωκόμενη εκμετάλλευση.
– Επίσης, συνεργεία του Δήμου, με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών, θα μπουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να τα καθαρίσουν και να τα σφραγίσουν.
ΙΙΙ) Ζωντάνεμα” περιοχών της πόλης.
Μια από τις πιό επώδυνες για την πόλη συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι η ερήμωση περιοχών του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν “κλείσει” εννέα ξενοδοχεία γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας. Κάποια από αυτά είναι κατάλληλα για να διαμορφωθούν σε φοιτητικές κατοικίες. Ο Δήμος αναλαμβάνει να φωτίσει άπλετα τις περιοχές, όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι κατοικίες, και από κοινού με τη ΕΛ.ΑΣ να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας για τους φοιτητές. Επιχειρήσεις θα προσελκυστούν με κίνητρο την απαλλαγή για κάποια χρόνια από την καταβολή δημοτικών τελών, ενδεχομένως και με φορολογικά κίνητρα. Στις επιλεγμένες αυτές περιοχές ο Δήμος, μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του (ΠΟΔΑ), θα διοργανώνει εκδηλώσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους (ήδη υπάρχει πρόγραμμα του ΠΟΔΑ για τον Ιούνιο).
Β) Άμεσα μέτρα τα οποία εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου
α) Καθαριότητα και φωτισμός
– Ο Δήμος θα συνεχίσει να κρατά καθαρή την πόλη, με συνεχή καθαρισμό και πλύσιμο οδών, πλατειών και πεζοδρομίων σε επιλεγμένες περιοχές.
– Η συστηματική προσπάθεια ηλεκτροφωτισμού της πόλης που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες (βλ. σχολικό συγκρότημα Γκράβας, Γ' Σεπτεμβρίου, Θησείο κ.λπ.) θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή.
β) Κοινωνικές υπηρεσίες – Αποκέντρωση
Πολλές κοινωνικές υπηρεσίες συνωστίζονται γύρω από την Ομόνοια, με συνέπεια να προσελκύουν στο κέντρο εξαθλιωμένους πληθυσμούς
– Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Δήμος αρχίζει την αποκέντρωση των συσσιτίων. Επιπλέον, καταργείται η δημιουργία ξενώνων που θα φιλοξενούν μόνιμα αστέγους και προωθείται η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι και άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ. Θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να φιλοξενηθούν για μια βραδιά. Η μόνιμη παροχή στέγης, πρακτικά πλέον αδύνατη με δεδομένο τη διόγκωση του πληθυσμού των αστέγων προκαλεί “ιδρυματισμό”, ενώ η ημερήσια φιλοξενία ευνοεί την κοινωνική επανένταξη.
– Ο Δήμος θα βοηθήσει και στη αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία νοσοκομείων της πόλης (εκκρεμεί η πρόσληψη 50 υπαλλήλων προκειμένου να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες). Ήδη το δημοτικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ έχει δεχθεί να υποδεχθεί τη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης.
γ) Τουρισμός
Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (βλ. Το πρόγραμμα “Athens Every Week” του Υπουργείου Πολιτισμού), ο Δήμος δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη. Η Αθήνα πρέπει να γίνει πόλος τουριστικού προορισμού. Εκτός από το ήδη υπάρχον Info Point στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα λειτουργήσουν άμεσα άλλα δύο, ένα στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ένα δεύτερο στον ΟΛΠ. Παράλληλα, ο Δήμαρχος με συνοδεία τουριστικών πρακτόρων, θα βρίσκεται στα μέσα Ιουνίου στο Ισραήλ όπου θα συναφθούν συμφωνίες για την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ. Όλοι οι τοπικοί φορείς με αντικείμενο τον τουρισμό θα συμμετάσχουν στην υπό σύσταση δημοτική επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Απομένει μόνο η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
δ) Συμμετοχή-κινητοποίηση των δημοτών
Ο Δήμος θα δραστηριοποιηθεί ακόμα πιο έντονα στη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, πλατείες, πεζοδρόμους, στο Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο και σε όσες γειτονιές παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, την κοινωνία των πολιτών και τους ίδιους τους δημότες–κατοίκους–εργαζομένους στην πόλη μας, ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στο να ξαναζωντανέψουν οι δημόσιοι χώροι, να ελευθερωθούν από το φόβο και την ανησυχία και να ξαναγίνουν σημεία συνάντησης, δημιουργίας και χαράς.
ε) Εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος
Μολονότι προβλέπεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος, ότι η Βουλή θα θεσπίσει νόμο για τις υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αδρανήσει με συνέπεια ένα καίριας σημασίας συνταγματικό δικαίωμα να διέπεται κατά τρόπο απαράδεκτο από ένα συνταγματικώς διάτρητο νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Για την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος σε συνδυασμό με την άσκηση και των άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό των σχετικών υποχρεώσεων της αστυνομίας η Βουλή είναι πια υποχρεωμένη να υιοθετήσει το σχετικό νομοθέτημα. Την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίων η οποία θα εκπονήσει πρόταση, εντός των προσεχών λίγων μηνών.