Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση για την απόφαση καταπέλτης της ΕΓΕΠΕ του ΥΠΕΚΑ

(ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ: "Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ")

Στις 17 Οκτωβρίου, η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του  Υπουργείου Περιβάλλοντος (που έχει την ευθύνη για την πρόληψη  ζημιών στο περιβάλλον), δημοσιοποίησε έγγραφο για την υπόθεση της ΒΙΠΕ στο Μαντούδι. Το έγγραφο απευθύνεται στους δύο συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς αφήνει στην άκρη τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες, τους λαϊκισμούς και τις αυθαιρεσίες και μπαίνει στην ουσία της συζήτησης για το αν η ΒΙΠΕ είναι νόμιμη, κι αν η διαδικασία που τηρήθηκε μέχρι τώρα ήταν η προβλεπόμενη.
Αφού  αναφέρει στοιχεία από την ανάλυση  της Πρωτοβουλίας Κατοίκων βόρειας  Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ, καταλήγει: “Η βασική επιχειρηματολογία των κατοίκων της περιοχής εναντίον της εγκατάστασης της εν λόγω ΒΙΠΕ στη περιοχή Μαντουδίου θεωρείται απολύτως τεκμηριωμένη και με επακριβείς αναφορές στη νομοθεσία”.
Όμως, δεν  αρκείται μόνο σε αυτό, αλλά εντοπίζει  και συγκεκριμένες παραλείψεις, λάθη και μή σύννομες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, κατηγορώντας ευθέως τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ότι:
- Παρέλειψαν  σημαντικά αποσπάσματα από τα  Χωροταξικά Πλαίσια, «με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλασματική εικόνα συμβατότητας της εγκατάστασης στην εν λόγω περιοχή»
- Απέκρυψαν  την ύπαρξη περιοχής ΦΥΣΗ 2000 σε γειτνίαση με την ΒΙΠΕ, καθώς (η ΜΠΕ) αναφέρει ρητά ότι «στην παραπάνω περιοχή δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους …»
- Παρέλειψαν  από τη ΜΠΕ στοιχεία που  απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (υδρογεωλογική μελέτη, συμπληρωμένοι πίνακες με στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων, εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, υγρών αποβλήτων κ.ά. και μοντέλο διασποράς των αερίων εκπομπών).
- Περιορίστηκαν  στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της φάσης κατασκευής της ΒΙΠΕ, ενώ η εξέταση των επιπτώσεων από τη λειτουργία των δραστηριοτήτων παραπέμπεται στο μέλλον, αν και είναι γνωστή η πρόθεση για την εγκατάσταση του θερμοηλεκτρικού σταθμού, πηγή σημαντικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου.
- Δεν  εξετάζουν τις επιπτώσεις από  τα όποια «συνοδά» έργα και  ιδίως από τις παράπλευρες  παρεμβάσεις (οριοθέτηση ρέματος,  κατάργηση δρόμου Μαντουδίου-Πήλι, κλπ.).
- Δεν  προσδιορίζουν τις βιομηχανίες  υψηλής όχλησης που ελπίζει  η εταιρία να προσελκύσει στη  ΒΙΠΕ, ώστε να εξετασθούν αναλυτικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα κατά λέξη ότι «ενδεχομένως να υποκρύπτει ενεργειακές μονάδες καύσης αποβλήτων»!
Όσον  αφορά τη φημολογούμενη σύνδεση  της ΒΙΠΕ με το δίκτυο φυσικού αερίου, το έγγραφο θεωρεί ότι «η αναφορά της ΜΠΕ στην υποστήριξη της ΔΕΣΦΑ …δεν διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου»«Δεν αναφέρει ρητά, ως θα όφειλε τον τρόπο τροφοδοσίας του, δεδομένου ότι οι εναλλακτικές δυνατότητες τροφοδοσίας (αγωγός ή υγροποιημένο φυσικό αέριο) απαιτούν διαφορετική περιβαλλοντική αντιμετώπιση και κατάλληλες προβλέψεις ασφαλείας.» Με άλλα λόγια, η Ειδική Γραμματεία θεωρεί πιθανό η εταιρία να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο! Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ταχθεί ομόφωνα ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το έγγραφο  καταλήγει ότι ο φάκελος της  εταιρίας είναι «απολύτως ελλιπής»κακώς διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια «κακώς έσπευσε να γνωμοδοτήσει».
Δεν θέλουμε  να θριαμβολογήσουμε, παρόλο που αυτό το έγγραφο μας δικαιώνει. Άλλωστε, η τελική απόφαση ανήκει στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Όμως, πρέπει να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας που επιτέλους μια υπηρεσία τοποθετείται για τη ΒΙΠΕ βασισμένη σε ουσιαστικά επιχειρήματα (αναλύοντας την υφιστάμενη νομοθεσία και το χωροταξικό σχεδιασμό για την περιοχή) και όχι σε διαστρεβλώσεις, μισές αλήθειες και αυθαιρεσίες.
Καλούμε τους υποστηρικτές της ΒΙΠΕ να κάνουν το ίδιο.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΗ ΒΙΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου